این روزها، اطلاعات غلط و ناصحیح در مورد اندازه آلت تناسلی مردان و اهمیت آن…
فهرست مطالب
واريكوسل
انسداد مجراي توليد مثل
فقدان مادرزادي وازدفران(لوله اسپرم)
وازكتومي (بستن لوله ها)
مشكلات سيستم ايمني درارتباط با اسپرم
عدم تعادل هورموني
سوء مصرف مواد
بيضه هاي نزول نكرده
چرخش بيضه
عفونت ها
دارودرماني واثرات آن
اثرات زيان آور گرما
عوامل شغلي مضر
اختلالات انزال (خروج مايع مني)
انزال معكوس
عدم انزال
نتيجه گيري
اميدوارم اين PDFهم مورد استفاده دوستانم قرار بگيرد اين تحقيق براي درس تنظيم خانواده وجمعيت گردآوري شده است، خواندن اون رابه هر مردي پيشنهاد مي كنم چون حاوي اطلاعات مهمي براي مردان از دستگاه جنسي وآلت تناسلي مردانه است .اگر مايل به تماس بامن هستيد مي توانيد ازطريق ايميلم بامن درارتباط باشيد ونظرات خودرا برايم بفرستيد .براي اطلاع ازبقيه PDFها يم مي توانيد به وبلاگم سري بزنيد .منتظر كارهاي جديد من باشيد…
شايعترين علت ناباروري مردان, كمبود تعداد اسپرمهاست و شايعترين علت اين كمبود عوامل ناشناخته (Idiopathic) است يعني عللي كه هنوز با استفاده از تكنيكهاي موجود قادر به شناسايي آنها نميباشيم. اگر چه اين مسأله يكي از مشكلات پزشكان و بيماران در درمان ناباروري است و گاه حتي موجب نااميدي آنها نيز ميشود اما آگاهي كامل از ساير علل شناختهشده و نكات مربوط به آنها براي بيماران بسيار مفيد ميباشد.
در اين مقاله به اجمال اين علل مورد بررسي قرار خواهند گرفت.
واريكوسل
يكي از شايعترين علل شناختهشده كمبود اسپرم, واريكوسل است. واريكوسل عبارت است از رگهاي واريسي متورم كه عمدتاً در بيضة چپ ديده ميشود. اين حالت به علت جمعشدن خون در عروق بيضه و به دنبال عدم كاركرد مناسب دريچههاي وريدي ايجاد ميشود.
مكانيسم دقيق ناباروري ناشي از واريكوسل ناشناخته است, شايد تجمع خون باعث گرمتر شدن بيضه و اختلال در توليد اسپرم شود يا حوضچههاي خوني ايجادشده و لبريز از هورمونهاي غيرطبيعي و متابوليتها، مسير طبيعي ساخت اسپرم در بيضه را تغيير ميدهند. ميزان تأثير واريكوسل برروي شمارش اسپرم در افراد مختلف, متفاوت است.
يعني واريكوسل ميتواند در برخي از افراد بر تعداد اسپرمها هيچ تأثيري نداشته باشد و در مقابل در برخي ديگر با كاهش قابل توجه و واضح تعداد اسپرمها همراه باشد (طيفي از تغييرات). همچنين واريكوسل ممكن است باعث آسيب تدريجي در وند توليد اسپرم شود.
تشخيص واريكوسل چگونه انجام ميشود؟
پزشك بيمار را در حالت ايستاده قرار داده و طناب اسپرماتيك را لمس ميكند (طنابي كه به نظر ميرسد بيضهها از آن آويزان شدهاند). از بيمار ميخواهد كه سرفه كند و در اين حالت واريكوسل مانند يك دسته كرم در زير دست لمس ميشود. اين حالت (ورم كردن) به صورت متناوب ايجاد ميشود.
بهترين راه تأييد تشخيص, استفاده از تست داپلر (Doppler) ميباشد. در اين تكنيك يك ميلة كوچك به شكل قلم برروي طناب اسپرماتيك قرار داده ميشود كه امواج صوتي عروق خوني را گرفته و با تقويت آن, جريان خون را اندازهگيري نموده و ميزان آن را به صورت نمودارهاي ميلهاي شكلي نشان ميدهد. بيماران مبتلا به واريكوسل دچار نقص بازگشت جريان خون در طي سرفهكردن ميباشند كه به صورت امواج بلند ميلهاي نشان داده ميشود.
آزمايشات ديگري كه به صورت نه چندان شايع جهت تأييد تشخيص واريكوسل بكار ميروند عبارتند از:
سونوگرافي داپلر، ونوگرام (يك نوع تصويربرداري مخصوص با اشعه X و ترموگرام.
موارد اختلاف نظر در مورد واريكوسل كدام است؟
اكثر پزشكان هنوز كاملاً مطمئن نيستند كه آيا واريكوسل موجب كاهش تعداد اسپرم ميشود يا خير؟ با كمال تعجب تنها مردان مبتلا به واريكوسل مشكل ناباروري دارند. بنابراين تعداد زيادي از مرداني كه حتي واريكوسلهاي بزرگي دارند, شمارش اسپرم آنها طبيعي و در حد بسيار خوبي است و به همين دليل تأييد رابطه بين علت (واريكوسل) و معلول (تعداد كم اسپرم) مشكل است. اين بدان معنا است كه درمان جراحي واريكوسل ممكن است در بهبود شمارش اسپرم نقشي نداشته باشد. با اين وجود, اين سؤال باقي ميماند كه اگر واريكوسل علت اين مشكل نباشد, چگونه رفع آن در درمان ناباروري كمككننده خواهد بود؟ در حقيقت مقايسه درمان جراحي واريكوسل با عدم درمان آن در مردان مبتلا به واريكوسل با شمارش پايين اسپرم, در مطالعات مداخله اي كنترل شده, نشان داده است كه ميزان حاملگي در هر دو گروه يكسان است. بنابراين به نظر نميرسد كه درمان يا عدم درمان واريكوسل در بهبود شمارش اسپرم چندان مؤثر باشد!
هنوز هم واريكوسل را در مردان نابارور ترميم ميكنند, گويي انجام اين عمل بر اساس ضربالمثلي است كه ميگويد:انجام هر كاري بهتر از عدم انجام آن است! به هر حال به ياد داشته باشيد كه درمان جراحي تنها در30% موارد باعث بهبود شمارش و حركات اسپرمها ميشود و ميزان حاملگي بعد از ترميم واريكوسل تنها در حدود 15% افزايش مي يابد.
* از خطرات عمل ترميم واريكوسل عدم بهبود كيفيت اسپرم و نااميدي بيماران در ادامه روشهاي درماني مؤثرتر مانند تكنيكهاي كمك باروري (ART) است. امروزه اكثر متخصصان ناباروري به مردان نابارور مبتلا به واريكوسل توصيه ميكنند به جاي ترميم واريكوسل به فكر انجام IVF باشند.
چهار روش براي ترميم واريكوسل در دسترس ميباشد: جراحي سنتي,جراحي ميكروسكوپي, جراحي لاپاروسكوپي و انسداد با بالون بوسيله راديولوژي.
روش جراحي سنتي,در اين روش برش كوچكي در ناحيه كشاله ران ايجاد ميشود. طناب اسپرماتيك به خارج كيسه بيضه كشيده ميشود و وريدهاي متسع سفت گرهزده ميشوند. اين روش شايعترين متد مورد استفاده است و خطرات آن شامل موارد ذيل است:
جــــــراحي ميكروســـــــكوپــي:
روش جديدتري است كه در طي آن جراح با استفاده از يك ميكروسكوپ جراحي, منحصراً وريدهاي متسع شده در طناب اسپرماتيك را گره ميزند. در اين روش با اطمينان ميتوان شريان بيضوي و مجاري لنفاوي را محافظت نمود, زيرا جراح در يك محدودة كاملاً بزرگ شده و با ديد وسيع جراحي مي كند.
روش انسداد با بالون بوسيله راديولوژي: اين روش چندان شايع نيست. در اين روش به وسيله يك لولـه, بالون از جنس سيليكون تحت راهنمايي اشعه X وارد وريد بيضوي ميشود و سپس بالون داخل وريد باد شده و ثابت ميشود و بدين ترتيب وريدهاي متسع مسدود و واريكوسل درمان ميشود.
انسداد مجراي توليد مثل
اگر راه ارتباطي بيضهها و آلت تناسلي مردانه مسدود شود، هيچ اسپرمي در مايع مني ديده نخواهد شد (آزواسپرمي انسدادي). اين انسداد ممكن است در نتيجه عفونت (سوزاك، كلاميديا، فيلاريازيس، سل، جراحي ترميم فتق و يا هيدروسل (تجمع مايع در بيضه) ايجاد شده باشد. براي حل اين معضل نياز به انجام عمل جراحي ميكروسكوپي طولاني و پيچيدهاي به نام VEA
(vasoepididymal anastomosis) است كه در حدود 2 تا 3 ساعت به طول ميانجامد. از آنجاييكه لولـهها و مجاري توليدمثل بسيار ظريف و حساس هستند، اين عمل جراحي تخصصي ميبايد توسط جراح بسيار با تجربه به كمك ميكروسكوپ انجام شود.
اين عمل از نظر تكنيكي مشكل و پيچيده است، چون ميبايد تحت درشتنمايي بالايي انجام شود. در طي آن، جراح تلاش ميكند محل انسداد را از ميان بردارد تا اسپرم به آلت تناسلي مرد برسد.
به علل مختلفي كه در ذيل به آنها اشاره خواهد شد، نتايج اين عمل جراحي ممكن است اميدبخش نباشد:
ـ به علت مشكلات تكنيكي و اندازه بسيار كوچك لولـهها و مجاري، اغلب عمل رفع انسداد موفق نبوده و شمارش اسپرم در حد صفر باقي ميماند. ميزان موفقيت جراحي در بيشتر بيماران در حدود 50% است (منظور مشاهده اسپرم در مايع مني پس از عمل جراحي است
ـ اسپرم بدست آمده بعد از اين جراحي نيز اغلب از جهت كيفيت ضعيف بوده و تنها در 25% بيماران قابليت ايجاد حاملگي دارند. از آنجاييكه اين اسپرمها فرصت كافي جهت توقف در اپيديديم (جايي كه عمل بلوغ اسپرم در آن صورت ميگيرد) را ندارند، بطور كامل، بالغ و متحرك نخواهند شد.
ـ به علت اعمال فشار زياد و طولاني در طي عمل، ممكن است آسيب ثانويهاي به اپيديديم و مجاري وارد آمده و موجب انسداد و نشتيهاي متعددي شود كه ميزان موفقيت عمل جراحي را باز هم كاهش ميدهد.
ـ به علت آسيب وارد آمده بر لايه فعال اپيديديم (در نتيجة عفونت يا فشار زياد) ممكن است اين لايه به طور مؤثر عمل نكند و در نتيجه اسپرمها بطور كامل بالغ نشوند.
در مجموع بالاترين حد موفقيت در اولين عمل جراحي است و عمل مجدد اغلب، سودمند نخواهد بود.
فقدان مادرزادي وازدفران (لولـه انتقال اسپرم)
در گذشته درمان متداول در بيماران فاقد وازدفران (مشكلي كه با آن متولد ميشوند اما مدتها بعد تشخيص داده ميشود)، ايجاد يك كيسه در طي عمل جراحي بود كه اپيديديم به آن باز ميشد. به اين كيسه «اسپرماتوسل» گفته ميشد و اسپرمها توسط سرنگ از آن بيرون كشيده شده و براي لقاح مصنوعي به كار ميرفت. اگر چه ميزان ايجاد حاملگي اندك بود.
تكنيك PESA (كشيدن اسپرم از اپيديديم از طريق پوست) با ICSI (تزريق يك اسپرم به داخل يك تخمك)، انقلابي در درمان اين مردان ايجاد كرد و براي بسياري از آنها امكان ايجاد باروري را فراهم نمود.
وازكتومي (بستن لولـهها)
مردان، اغلب وقتي كه تعداد فرزندان خود را كافي ميدانند از طريق اين عمل جراحي خود را عقيم ميكنند. در طي اين عمل جراحي ايمن و آسان، وازدفران (لولـه عبور اسپرم) بريده شده و دو انتهاي آن گره زده ميشود تا جلوي عبور اسپرم گرفته شود. پس از اين عمل جراحي، انزال مرد بطور طبيعي صورت ميگيرد ولي در مايع مني اسپرمي وجود نخواهد داشت. اگر تصميم مرد پس از انجام اين عمل عوض شده و باز هم بخواهد بچهدار شود، تنها با جراحي ميكروسكوپي ميتوان انتهاي قطع شده و از دفران را به همديگر وصل نمود تا اسپرم به مايع مني برسد. اين عمل جراحي «وازووازوستومي» يا«VVA» ناميده ميشود كه عمل گراني بوده و تعداد معدودي از پزشكان جهت انجام آن دوره ديدهاند و موفقيت آن نيز قابل تضمين نيست. بهترين نتايج در زماني حاصل ميشود كه عمل جراحي «وازووازوستومي» در فاصلهاي كمتر از پنج سال از انجام وازكتومي صورت پذيرد، يعني قبل از آنكه آنتيباديها بر عليه اسپرم تشكيل شوند. جراحان موفق، ميزان باروري پس از انجام اين تكنيك جراحي ميكروسكوپي دقيق را تا حد 80% گزارش كردهاند.
مشكلات سيستم ايمني در ارتباط با اسپرم
اگر در مورد واريكوسل و نقش آن در ايجاد ناباروري اختلاف نظر هست، در مورد اختلالات ايمونولوژيك اسپرم و نقش آن اين اختلاف به مراتب بيشتر است. اين عرصه در علم پزشكي از جايگاه نويني برخوردار بوده و سؤالات زيادي در اين زمينه وجود دارد كه هنوز پاسخ آنها را نميدانيم! به دلايل متعدد، سيستم ايمني فرد ممكن است بر عليه اسپرم فعال شده بطوريكه مرد ميتواند بر عليه اسپرم خودش و يا زن بر ضداسپرم شوهرش آنتيبادي بسازد. در اين حالت مكانيسم دفاعي بدن اسپرم خودي را از بين برده و يا مخاط گردن رحم اين كار را ميكند، در اين حالت اسپرم، به عنوان يك باكتري يا ويروس بيگانه بر عليه بدن شناسائي ميشود. اين حالت پس از مشكلات التهابي، صدمات به بيضهها، جراحي، عفونت يا انسداد مجاري (مثل وازكتومي) ممكن است ايجاد شود.
عدم تعادل هورموني
برخلاف زن در مرد مشكلات باروري ناشي از عدم تعادل هورموني شايع نيست .ريشه اين مشكلات ممكن است دراعضايي دور ازبيضه وغز باشد وصرفا درآزمايشات خوني نمايان شود.
عدم تعادل هورموني ممكن است ناشي ازموارد ذيل باشد:
– ضربه مغزي
– وجود توده درغده هيپوفيز درقاعده مغز
– وجود توده درغده فوق كليوي(آدرنال)
– نقص كاركرد غده هيپوفيز
– سيروزكبدي (بيماري كه درطي آن كبد دچار نارسايي مي شود.)
– حالاتي كه از بدو توليد موجود است مثل سندروم كلاين فلتر(فرد 47 كروموزومي كه داراي دو كروموزوم Xويك كروموزوم Y است (XXY)
سوء مصرف مواد
همانطور كه شكسپير هم گفته است: الكل ميل جنسي را افزايش داده اما عملكرد جنسي رامختل مي كند.
درمعتادين به الكل فعاليت كبد دچار اختلال شده سطح هورمون زنانه (استروژن) افزايش يافته وموجب اثر مهاري شديد برروي اسپرم ميشود.
مصرف نابجاي داروهاومواد (مخدر) نيز مي تواند موجب ايجاد اسپرم هاي تغيير شكل يافته باقدرت تحرك ضعيف ،عدم تعادل هورموني واختلال عملكرد بيضه ها شده وبه ناتواني جنسي واختلالات نعوظي منتج شود.
تنباكو يك سم بالقوه است كه بااثر روي دُم اسپرم توانايي حركت آن را به سمت هدف ازبين مي برد .علاوه براين نيكوتين موجب انقباض وتنگي سرخرگهاي بيضه مي شود .سطح خوني پرولاكتين نيز در سيگاري ها بالاتر ازافراد طبيعي بوده كه مي تواند ميل جنسي را كاهش دهد.
بيضه هاي نزول نكرده
بيضه نزول نكرده يكي ازعلل مهم ناباروري است ودرصورت تشخيص به موقع ناباروري ناشي ازآن قابل پيشگيري است .برخي از نوزادان با بيضه هاي باقي مانده درشكم (يك يا هردوبيضه) كه هنوز به كيسه بيضه نزول نكرده اند به دنيا مي آيند.
بعضي اوقات اين حالت بطور خود بخود وطي دوسال اول زندگي كودك اصلاح مي شود (اگر نوزاد يا شيرخواري را ديديد كه گاهي بيضه يا بيضه هايش ناپديد مي شود بيش از حدنگران نشويد به اين ها” بيضه بالا رونده” مي گويند كه خيلي هم شايع است) بااينحال اگر بيضه نزول نيافته به حال خود رها شود براثر حرارت داخل حفره شكم اسيب ديده وحتي ممكن است درسنين بلوغ سرطاني شود.كودك مبتلا بايد قبل از دوسالگي جراحي شود وگرنه باروري او براي هميشه ازبين مي رود.روش درماني ديگر آن تزريق هورمون (HCG) است.
چرخش بيضه
اگر يكي از بيضهها دچار چرخش شود, به علت عدم خونرساني آسيب ميبيند. علامت پيچخوردگي بيضه, درد ناگهاني طاقت فرسا و تورم بيضه است. متأسفانه اغلب اين حالت با عفونت بيضه اشتباه شده و در نتيجه بدون درمان ميماند و بيضه چروكيده و كوچك ميشود (آتروفي بيضه). بهترين راه تشخيص, انجام سونوگرافي داپلر بوده و براي درمان آن, جراحي فوري ضروري است (براي رفع چرخش و ثابت نمودن بيضه).
درطي جراحي, بيضه طرف مقابل (بيضه سالم) هم بايد ثابت (Fix) شود. تا از پيچ خوردگي بعدي آن جلوگيري شود. متأسفانه, اغلب موارد در صورت از بين رفتن يك بيضه به علت پيچ خوردگي, آنتيبادي بر عليه اسپرم ساخته شده و در نتيجه توليد اسپرم در بيضه طرف مقابل (سالم) را هم كاهش ميدهد.
عفونتها
در هندوستان شايعترين علت فقدان اسپرم در مايع مني (آزواسپرمي), بيماري آبله است، عامل اين بيماري كه ويروس است به اپيديديم ـ قسمتي از مجراي مني بر كه در پشت بيضه قرار دارد ـ حمله كرده و موجب تنگي مجراي آن ميشود.سل نيز با آسيب به اپيديديم موجب فقدان اسپرم در مايع مني ميشود. با اينحال تشخيص اختصاصي سل اپيديديم بسيار مشكل است, چون اين بيماري اغلب بي سر و صدا و بدون درد است. سوزاك, كلاميديا, سيفيليس و ساير بيماريهاي منتقله جنسي نيز ميتوانند با تخريب جبران ناپذير لاية داخلي مجاري تناسلي مرد, موجبات آسيب سيستم جنسي مرد را فراهم نمايند.
اوريون هم ـ بويژه در مردان جوان ـ ميتواند موجب التهاب بيضه (اوركيت) شود. ويروس اين بيماري ميتواند آسيب شديدي بر بيضه وارد آورده و موجب نارسايي بيضه شود.
دارو درماني و اثرات آن
برخي از داروها موجب اختلال در تعداد اسپرمها يا عملكرد طبيعي جنسي ميشوند, شامل: داروهاي ضد فشار خون (مثل رزرپين, متيلدوپا, گوانتادين و پروپرانولول), نيتروفورانتوئين (براي درمان عفونت ادراري), كورتونها, استروئيدهاي آنابوليك (براي تقويت عضلات در دوپينگ) و بالاخره داروهاي مورد مصرف در اختلالات رواني.
يك مشكل نادر, داروهاي ضدسرطان و پرتودرماني است كه در مردان جوان مبتلا به بيماري هوچكين, لنفوم, لوسميو تودههاي بيضه بكار ميروند. در اين مردان, شيميدرماني و پرتودرماني هم بيماري اصلي را از بين برده و هم توليد اسپرم را مختل نموده و آنها را عقيم ميكند.
راه حلي كه امروزه براي اين افراد وجود دارد, ذخيره اسپرمهاي آنهاست (بانك اسپرم) كه در آينده براي تلقيح به همسرشان و ايجاد بارداري مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
اثرات زيان آور گرما
بيضه ها دردماي طبيعي بدن قادر به سختن اسپرم ها نيستند وبه درجه حرارت كمتري نياز دارند .بنابراين درخارج ازبدن ودرداخل كيسه بيضه (اسكروتوم) قرارگرفته اند كه درجه حرارت آن8/0 درجه سانتيگراد كمتراز بدن است.وقتي كه كشاله ران به علت پوشيدن زير شلواري هاي كوتاه ،تنگ ،شلوار جين چسبيده يالباس هاي نايلوني تحت فشاروگرما قرارمي گيرد فرايند اسپرم سازي دچاراختلال مي گردد.(اين مشكل با نشستن مكرردروان آب گرم وسونا نيز تشديد مي شود)
كاركردن درنانوايي ،ريخته گري ،موتورخانه وكارخانجاتي كه فرد درزمانهاي طولاني به طور ساكن باحرارت زياد سروكار دارد نيز ممكن است موجب كاهش تعداداسپرم ها شود اين مشكلات با پوشيدن لباس هاي نخي وغيرتنگ وقرار دادن حوله هاي مرطوب وخنك دراطراف كيسه بيضه(حداقل 2تا3باردرروز )قابل پيشگيري است.
عوامل شغلي مضر
مواد شيميايي خطرناك مثل :فلزات سنگين ،سرب ،نيكل ،جيوه ،حشره كش ها ،آفت كش ها ،مواد پتروشيمي ،بنزين ،گزيلن ،گازهاي بيهوشي واشعه X ازطريق اختلال درتقسيمات سلولي ،برهمزدن تعادل هورموني ومهار توليد اسپرم ها ،تاثيرات سوءخودرابجا مي گذارد.
اختلالات انزال (خروج مايع مني)
تعدادي از مردان به حالت نعوظ (راست شدن آلت) نمي رسند (ناتواني جنسي) وبرخي ديگر قادر به نعوظ كافي براي نفوذ به داخل واژن وريختن مني به داخل آن نمي باشند .براساس يك نظريه قديمي 80% موارد ناتواني جنسي ؛منشا رواني داشته وبا مشاوره وروان درماني قابل علاج است. اما تحقيقات جديد ،مويد ميزان كمتري است و50% موارد ناتواني جنسي راناشي ازعلل جسمي شامل عدم خون رساني كافي به آلت تناسلي ،ديابت ،نقايص عصبي واختلالات هورموني مي دانند.
انزال معكوس
دراين حالت مايع مني به جاي خروج ارآلت تناسلي به داخل مثانه مي ريزد ،درنتيجه درزمان رسيدن به اوج لذت جنسي مقدار خيلي كمي ازمايع مني خارج خواهد شد(وياحتي هيچ مايعي خارج نخواهد شد) دراين حالت رنگ ادارپس ازنزديكي جنسي كدر خواهد بود. علت انزال معكوس ،عدم انقباض مناسب عضله دريچه مثانه به پيشابراه درزمان اوج لذت جنسي ودرنتيجه پروستات ،مولتيپل اسكلروز(MS) اسيبنخاعي ،ديابت، درمان دارويي فشارخون ويا اختلالات مادرزادي باشد .راه ساده تشخيص انزال معكوس ،بررسي ادرار ازجهت وجود اسپرم پس ازعمل انزال است كه اگر درداخل ادرار ،اسپرم يافت شود،تشخيص تاييد مي گردد .انجام مقاربت بامثانه پر ودرحالت ايستاده وهمچنين مصرف برخي ازداروها به بسته ماندن دريچه عضلاني مثانه به پيش ابراه كمك مي كنند.
عدم انزال
برخي ازمردان دچار نعوظ مي شوند اما خروج مايع مني (انزال) درآنها اتفاق نمي افتد .اين حالت شايع نيست واغلب نيز به خوبي تشخيص داده نمي شود .مشكل بيشتر اين مردان با آموزش استفاده ازيك نوع لرزانك (Vibrator) براي تحريك ايجاد انزال حل مي شود.
نتيجه گيري
درمان سنتي ناباروري به علت اشكال درمرد از ميزان موفقيت كمي برخوردار است ،اين درحالي است كه روشهاي نوين توليد مثل كمكي (ART) همچون IVF و ICSI ،انقلابي دردرمان مردان نابارور ايجاد كرده وپيشرفت هاي چشمگيري دراين زمينه صورت گرفته است.
پیوست ها:
درمان انزال زود رس|درمان مشکلات جنسی|وازکتومی|برگشت پذیری وازکتومی|متخصص میکرو پنیس|دکتر مجرب درمان زود انزالی|
This Post Has 0 Comments